MRS. GREENBIRD – DARK WATERS

Bij de naam ‘Mrs. Greenbird’ verwacht je in eerste instantie een muzikaal soloproject van één of andere artieste. In werkelijkheid is dit echter de naam van een Duits folkduo, bestaande uit de nu 35-jarige Sarah Nücken en de 42-jarige Steffen Brücker. In Duitsland werden ze in 2012 voor het eerst opgemerkt als winnaars van het derde seizoen van de muzikale televisieshow ‘X-Factor’, waarin ze folkversies brachten van pophit “Frozen” van Madonna en van punkrocker “Blitzkrieg Bop” van ‘The Ramones’.

De oprichting van het duo dateert echter al uit 2006 toen beiden elkaar voor het eerst ontmoet hebben in Keulen waar ze ook nu nog samen wonen. Hun grappige groepsnaam was toen nog ‘Goldkehlchen Und Der Mann Mit Hut’, maar ze beseften al gauw dat ze daarmee niet buiten de landsgrenzen aan de slag konden en dus werd er maar gewijzigd naar ‘Mrs. Greenbird’, gebaseerd op een dode groene papegaai die ze gevonden hadden.

Na hun succes in ‘X-Factor’ brachten ze een titelloze debuutplaat op de markt die meteen kon doorstoten naar de top van de Duitse hitlijsten en die ook succesvol was in Oostenrijk en Zwitserland. Twee jaartjes later volgde een tweede in Nashville, Tennessee opgenomen album onder de titel “Postcards”. Leadzangeres Sarah en gitarist Stefan zingen beiden op hun platen en ook op hun net uitgebrachte derde studioalbum “Dark Waters” doen ze dat op een mooie, harmonieuze wijze bij de elf nummers die op deze nieuwe plaat werden gebundeld.

Dit album is de eerste release op hun eigen label en in de zomer van 2018 werd er met “One Day In June” al een eerste single uit deze plaat vooruit gestuurd. ‘Mrs. Greenbird’ koos er voor om in vergelijking met hun twee vorige platen met dit album een heel andere muzikale richting uit te gaan met meer directe en eerlijke liedjes die tekstueel intiemer en persoonlijker in hun hart laten kijken.

Deze plaat opent met een zachtjes rockende song in “Long Time No See” om daarna het vocale talent en het unieke stemgeluid van Sarah Nücken volledig tot zijn recht te laten komen in het catchy nummer “Morals” en in de lieflijk gebrachte countryballad “Careless Heart”. Dan volgen de op de video te beluisteren albumtiteltrack en tweede single “Dark Waters” en de eerste single “One Day In June”, twee zeer sfeervolle en subtiel georkestreerde nummers.

Voor ons favoriete nummer “Midnight Rose” neemt Steffen Brücker de leadzang voor zijn rekening en dat doet hij op een heel knappe wijze, ondersteund door excellente harmony vocals van Sarah. Ook het dromerige “The Simple Things” is een intimistisch en poëtisch ijzersterk liedje. Het onuitputtelijke thema van de liefde staat ook centraal in de twee laatste nummers op deze plaat: “Tides Are Turning” gaat over het woelige water dat ontstaat na een relatiecrisis, maar slotsong “Learn How to Love You” laat ons toch toe om met een positieve noot te eindigen en in een goede afloop te blijven geloven.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Greenbird Records

video